Doğanın İyileştirici Gücü: ZERDEÇAL (Curcuma longa L.)

fitoterapi , ürün , tıp , hekim , bitki , kalite , zerdeçal , curcuma

Kurkumin; Zerdeçal bitkisinin rizomlarından elde edilen major biyoaktif bileşenlerin en önemlisidir. Zerdeçalın içerisinde bulunan kurkuminoitler vücudumuzda hasara yol açan serbest oksijen radikallerinin (antioksidan) ve iltihaba yol açan maddelerin oluşumunu önlenmesi ve vücutta yol açtığı hasarın bastırılmasında kuvvetli katkısı bulunduğu araştırmalar ile gösterilmiştir. Geleneksel tıpta zerdeçal; hazımsızlık, üriner sistem enfeksiyonları, karaciğer hastalıkları ve romatoid artrit gibi çok çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

Kemoterapi ve radyoterapi uygulanan kanser hastalarında, kullanılan tedaviler ile birlikte tamamlayıcı olarak kurkuminoitlerin kullanılmasının kanser tedavisinin daha etkili olmasını sağlayabildiği ve kemoterapi ya da radyoterapinin yol açtığı organ hasarlarını önleyebildiği kanıtlanmıştır. Hem kurkumin hem de zerdeçal preklinik çalışmalarda kolon ve pankreas kanserine karşı önemli antikanser aktivitesine sahiptir. Kemoterapiyle birlikte, tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kullanılan zerdeçalın kemoterapinin etkilerini artırdığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Kanser tedavisi görenler, kurkumin veya zerdeçal kullanımının hekimlerine danışarak ve hekim kontrolünde kullanmaları gerekir. Zerdeçal; DNA zararına karşı dokuları koruduğu düşünülen enzimleri faaliyete geçirerek ve genler üzerindeki bu etkilerin düzenlenmesi ile vücuda alınan toksik ve kanserojenik bileşiklerden dokuları korur.

Zerdeçal tüketimi arttıkça kansere yakalanma ihtimali azalmaktadır. Hintlilerde Avrupa ve Amerika toplumlarına oranla kalınbağırsak, meme, mide, böbrek, akciğer ve prostat kanserlerine daha seyrek rastlanmasının arkasında bol zerdeçal tüketiminden dolayıdır. Beslenme ile ilgili basit önlemler alarak, bilinçli beslenerek kanserden mümkün olduğunca koruyabiliriz

Toz haldeki zerdeçal kökü, geleneksel olarak, 1-3 g/gün dozlarında sindirimi uyarıcı ve karminatif olarak kullanılır. Hastalıklara karşı koruyucu etkiler için günde 3 ila 6 g dozları kullanılmalıdır. Tedavi edici olarak günde 12 grama kadar kullanılmış çalışmalar bulunmaktadır.

Toz edilmiş zedeçal kullanırken; üretim tarihi ve son kullanma tarihi olan paketlenmiş ürünler kullanılmalıdır. Ağzı iyice kapalı kaplarda ışıktan ve nemden koruyarak saklamak gerekir. Bu şekilde raf ömrü en fazla 2 yıl olabilir. Uzun süre açıkta bekletilmiş ve hijyenik olmayan şartlarda saklanmış ürünleri kullanmamak gerekir.

Pratik Zerdeçal Kullanım önerisi

  • 1 çay kaşığı toz zerdeçal
  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Çeyrek çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

Toz edilmiş 1 çay kaşığı zerdeçalı küçük bir kap içerisine koyun daha sonra üzerine sızma zeytinyağı ve taze çekilmiş karabiber koyup karıştırın. Karışımı iyice karıştırdıktan sonra 10 dk dinlendirin. Her derde deva olan bu karışımı; fonksiyonel gıdanız olarak; günde 3 kez sabah, öğle ve akşam mutlaka tüketmeniz gereklidir. Kullanım kolaylığı için salataların üzerine, yoğurtla veya yemeklere ilave ederek kullanabilirsiniz.

 

curcuma longa ile ilgili görsel sonucu

 

Etiketler: blog
Ocak 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR