Kış İçin Bitkisel Çözümler

fitoterapi , ürün , tıp , hekim , bitki , kalite , zerdeçal , curcuma , kabak çekirdeği yağı, kış için bitkisel çözümler

Doğru bitki olduğundan emin oldun

Tıbbi çay olarak kullanılan bitki veya bitkisel ürünler belirli kalite standartları taşımalıdır. Kullanılan bitkisel materyallerin doğru bitki olup olmadığından emin olunmalı, doğru zamanda toplanmış,  kurutma ve saklanma şartları istenen şekilde gerçekleştirilmiş olmalıdır. Bu nedenle güvenilir kaynak ve firmalardan tıbbi bitkilerin ve çayların kullanılması sağlığı koruyucu, tedavi edici veya tedaviye yardımcı etkinliği açısından son derece önemlidir.

Tıbbi Bitkisel çaylardaki istenmeyen kirlilikleri, artıklar taşımaması, uygun şekilde toz edilmiş, parçalanmış veya ezilmiş olması ve doğru yöntem ile hazırlanarak tüketilmesi önemlidir. Tıbbi bitkinin yetiştiği toprak şartları, sulama, gübreleme, toplama zamanı ve biçimi bitkinin içeriği üzerinde etkilidir.

Çay, infüzyonla mı (demlenerek) hazırlanacak yoksa kaynatmaya ihtiyaç var mı, var ise ne kadar kaynatılacağı çaydan beklenen etkinin görülebilmesi açısından gereklidir.

Bu çayları kaynatmayın!

Uçucu yağ (kokulu bileşenler) taşıyan droglar asla kaynatılmamalı, sıcak suda infüze edilmelidir. Eğer kaynatılırsa uçucu yağ buharlaşacağından çayın etkisi görülmeyecektir. Bu durum çok yaygın kullanılan nane ve papatya çayları için de geçerlidir. Çiçek, ince yaprak veya uçucu yağ taşıyan droglar demlenmeli, kabuk, kök, sert tohum ve meyve gibi drogları isekaynatılmalıdır.

Bitkisel çay hazırlama ve kullanma kuralları

  • Her bitki için önerilen miktarda kullanmaya dikkat edilmelidir.
  • Demlik ve fincanların porselen veya cam olması, özellikle kaliteli ve hijyenik olması önemlidir.
  • Su kullanmadan hemen önce kaynatılmalı ve sertlik derecesi 1-4 arası olmalıdır.
  • Uçucu yağ taşıyan droglarıdan (Tıbbi nane, melisa, adaçayı, dağçayı, ıhlamur, papatya, lavanta, anason gibi) çaylar hazırlanırken kaynatılmış su çok kısa süre bekledikten sonra demlenmeli, ağzının kapalı olması, hazırlandıktan hemen sonra içilmesi önemlidir.
  • Tıbbi Çaylar, demlendikten sonra soğumadan ılık ılık ve yudum yudum içilmeli, asla diğer güne bırakılmamalıdır.
  • Tadı hoşa gitmeyen bir çaysa (şeker hastası veya hipoglisemi durumu yoksa) şeker veya bal ile tatlandırılabilir. Suni tatlandırıcılar sakıncalıdır.
  • Tıbbi Bitkisel çay karışımı formülde yazılan miktara göre, 1 tatlı kaşığı (yaklaşık 1-2 gram) veya 1 yemek kaşığı (3-5 gram) homojen karıştırılarak fincana alınır, üzerine 150-200 ml kaynar su eklenir ağzı kapatılarak 5-10 dakika beklenir ve süzülerek kullanılır.
  • Poşet çaylar; bir poşet 1 fincan sıcak-kaynar su içerisine daldırılır ve fincanın ağzı kapatılarak 5-10 dakika beklenir.
  • Tıbbi Bitkisel Çay hazırlamak için kullanılan droglar sıkı kapalı kaplarda, oda sıcaklığında nem içermeyen yerlerde, güneş ışınlarından korunarak, tercihen karanlık yerlerde saklanmalıdırlar.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarını önleyici ve öksürük kesici bitkisel çay formülü

Havaların soğumaya başladığı bu günlerde okulların açılması ve kapalı mekanlarda geçirilen zamanın uzaması gibi durumlar gribal enfeksiyonların görülme sıklığı artırmaktadır. Hazırlayacağımız karışım bitkisel çay ile üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmayı ya da bu enfeksiyonların daha kolay ve kısa sürede atlatılmasını sağlayabiliriz. Ayrıca mucize bitkilerden faydalanarak hazırlayacağınız bitkisel çay karışımı ile farklı nedenlere bağlı öksürük şikayetlerinin giderilmesinde yardımcı olacaktır.

Soğuk algınlığı – grip için çay formülü

Echinacea purpureae Herba  (Ekinezya Yaprak-Çiçek)               50 gram

Rose Hip (Kuşburnu Meyvesi)                                                  30 gram

Menthae piperitae folium (Tıbbi Nane Yaprağı)                         10 gram

Cinnamon Bark (Tarçın Kabuğu)                                              10  gram

100 gramlık formül karışım yapmak için verilmiştir. Her seferinde kullanım için 2 gramlık doz kullanılmalıdır.

Kullanım alanları:

Soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu, grip ve bronşit tedavisine yardımcı olur.

Kullanım şekli:

Çay olarak: 2 gram (1 tatlı kaşığı) karışım üzerine 150 ml taze kaynatılmış sıcak su ilave edilip, 5-10 dakika demlendikten sonra içilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu ve soğuk algınlığınan koruyucu amaçla günde 3 kez, enfeksiyon riski söz konusu ise günde 4- 5 kez içmek gerekir. En az 10 gün düzenli olarak kullanılmalıdır.

Öksürük kesici bitkisel çay formülü

Tiliae Flos (Ihlamur Çiçeği)                                                     50 gram

Salviae Folium (Adaçayı Yaprağı)                                            40 gram

Origanum sp Herba (Kekik)                                                     10 gram

100 gramlık formül karışım yapmak için verilmiştir. Her seferinde kullanım için 2 gramlık doz kullanılmalıdır.

Kullanım alanları:

Viral ve bakteriyel boğaz enfeksiyonlarına eşlik eden öksürük şikayetlerinin hafifletilmesinde kullanılır. Terletici, balgam söktürücü ve yatıştırıcıdır.

Kullanım şekli:

2 gram kurutulmuş karışım üzerine 1 su bardağı (150 ml) kadar taze kaynatılmış sıcak su ilave edilip, 10-15 dakika demlendikten sonra içilir. Günde 4-5 kez içilebilir. Uzun süre kullanılabilir.

Etiketler: blog
Ocak 11, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR